5 juni 2016

Stenmurar och buskrabatt invid eken


Maj är verkligen trädgårdens månad. Det är då som inspirationen är som störst och då gäller det att passa på att få något gjort, för senare under sommaren brukar krafterna ta slut. Så nu har vi röjt upp lite på gården, eldat sönder en sten som stack upp där vi ska ha en parkeringsplats, radat stenmurar och gjort i ordning för en ny rabatt.Bredvid förrådet och hönshuset har vi en del av trädgården där vi inte ville ha gräsmatta. Ifjol fixade jag den rabatt som är närmast i bild. Där finns ett krikonträd, några marktäckande rosor (The Fairy, som dock inte verkar må så bra efter vintern) och två krusbärsbuskar.

Bakom den (vid vagnshjulet) kommer vi att ha en sittplats i skuggan av eken och bakom eken en buskrabatt. Bakom den bortre stenmuren börjar grannens tomt.På sittplatsen kommer vi att lägga gårdssten i en cirkelform. Till vänster blir det en trappa ner till parkeringen och till höger kommer man upp till förrådet. Eken har en gren som hänger alldeles lagom ovanför sittplatsen och där har jag tänkt hänga en fin lykta. Ett par bänkar att sitta på ska också finnas här, gärna med lite böjd form så nu är jag på jakt efter ett krokigt träd! :)

I rabatten har vi nu planterat en luktschersmin, två silverbuskar, en syrenhortensia och en midsommarbrud-ros. Där finns också en buske eller ett träd från tidigare som vi inte vet vad det är för något, men som blir bra utfyllnad. Längs högra kanten har vi också planterat en rad med trädgårdshallon, mest för att vi inte hade något annat ställe för dem. Vi kanske får fylla på med något annat senare.Silverbusken har ett lite spretigt växtsätt men är fin med sina silvriga blad.Intill eken planterade vi för snart 10 år sedan en klätterhortensia. Man ska ha lite tålamod med dem, för det tar ungefär fem år innan de rotat sig ordentligt, men sedan sätter de fart. Vår har redan kommit en bra bit upp i eken och de första blomknopparna har nu kommit. Jag tycker det är fint med lite grönska runt ekens stam också.Vi har jobbat lite på stenmuren mot grannen också och börjar ha den ganska klar. Vi är inte alltid så noga med att få det rakt och perfekt när vi bygger våra stenmurar, men det brukar bli ganska fint ändå tycker vi. Stenar lär vi i alla fall inte få för lite av. Man hittar hela tiden nya var man än gräver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar