22 juni 2016

Homlaxträsket och Karikaberget


Då det är sommarlov tycker jag om att göra små utflykter med barnen och jag är därför ständigt på jakt efter nya ställen att besöka. Det finns många fina pärlor i närmiljön om man bara letar lite. Idag har vi varit och turistat i Hankmoskogarna!

I Västerhankmo svängde vi av mot höger på Hömossvägen, en lång smal väg mitt i skogen. Jag använde mig av Hankmo IF:s skidkarta för att hitta fram. I höjd med Smedskärr svänger man av till vänster på vägen som leder mot Norrkärr. Ca 100 meter in på den vägen finns en skylt med "Grillkåta" och där parkerade vi bilen.

Stigen går genom träskmark och är därför mycket blöt. Tyvärr hade vi inte stövlar idag, men nu vet vi tills nästa gång! :) Till sist (efter av vi irrat runt lite för att undvika de blöta ställena) kom vi i alla fall fram till Homlaxträsket och grillkåtan - vilket fint ställe!


Grillkåtan är byggd invid det fina träsket. Utanför kåtan fanns också bord och bänkar. Vi hade med egen ved, men här fanns också ved färdigt i ett vedlider. Bakom kåtan fanns till och med en båt som man säkert kan låna om man vill ta en liten roddtur på träsket.


Barnen stortrivdes här och blev fort fullt sysselsatta med att tillverka båtar och sjösätta dem. De var så ivriga att de knappt hade tid att äta.


Vi grillade korv och pinnbröd samt till efterrätt marshmallows och banan med farinsocker på. Mums!


Efter ett par timmar började vi traska tillbaka till bilen, men barnen skulle nog ha kunnat spendera flera timmar här. Invid spången här vid kåtan växte både näckrosor och kallor.Vi fortsatte sedan framåt längs Hömossvägen och tog sedan av till höger vid Hömoss anslutningsväg för att komma till Österhankmo. Vid simstranden i Österhankmo svänger man till höger in på Lekmosunds villaväg. Efter en lång bit såg vi äntligen skylten till Karikatornet. Vi följde blåa märken för att komma fram till utsiktstornet.


Karikaberget var jämt och fint att gå på. I små hålor har tallarna fått fäste, men man såg också en del träd som fallit omkull just för att de nästan inte hade något att växa i. Här skulle det vara skönt att bara lägga ut sovsäcken nästan direkt på mossan!


Från Karikatornet har man 365 graders vy över skogarna. Man kunde också se bl.a. vindkraftverket i Sundom och troligtvis Laihela vindkraftspark. Nedanför tornet fanns en grillplats.

Dagen avslutade vi sedan vid Österhankmo simstrand, också den fin och välskött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar