17 maj 2016

Uppdatering från hönshusetDet är intressant att följa med hur hönsen utvecklas och beter sig. Man blir nästan förvånad och imponerad över att kycklingar som är uppfödda i en låda, utan någon kontakt till vuxna höns, ändå vet hur höns ska bete sig. Att de ska sprätta omkring i jorden och gräva ner sig, att de ska sova på en pinne, att de ska värpa sina ägg i ett rede och att de i något skede ska ligga och ruva.

Det sistnämnda var vi nog inte riktigt beredda på, åtminstone inte ännu i år. Tycker mig nämligen ha läst någonstans att vår ras inte skulle vara särskilt ruvvillig. Men någon vecka efter påsk, då de äntligen kommit igång med värpandet ordentligt, lade sig Herta ner i det ena redet och veckan därpå lade sig Rosa i det andra redet.Herta ruvade drygt tre veckor och gav sedan upp. Det fanns då bara två ägg kvar under henne, vet inte om hon ätit upp de andra? Rosa har ruvat ännu mer ihärdigt och vi har knappt sett henne lämna redet. Idag var hon ut en sväng och då såg jag att det var sju ägg som hon ruvar på. Vi har nog inte några stora förhoppningar om att det ska bli något av dem, men man vet ju aldrig.Några små justeringar har vi hunnit göra i hönshuset. Gallret som vi hade under sittpinnarna hade för täta maskor. Bajset föll inte igenom utan fastnade i gallret, vilket gjorde det svårt att hålla rent. Nu har vi tagit bort det och det har fungerat jättebra. Hönsen hade tydligen hunnit lära sig att man inte kan gå på bajsbrädan, så de håller sig ännu på pinnarna. Nu kommer man lätt åt att skrapa rent.


En annan ändring vi gjort är att stansa fast en bit våtrumsmatta som kant på foderautomaten. Hönsen åt så ivrigt att de sprättade ut hälften av fodret på golvet. Kanten förhindrar det värsta spillet.Vattenautomaterna har blivit installerade. Vi sågade upp ett hål i en av väggarna och skruvade fast ett nät med hål för automaterna. Man tar enkelt bort dem från utsidan då de behöver rengöras. En kopp för kalk fick också plats här.Våra stora höns ville inte riktigt hoppa upp till fönsterbrädan som vi hade tänkt, så här har vi helt enkelt bara ställt in en gammal stege. På den hoppar de upp till fönsterbrädan och därifrån tar de sig längs en ramp upp till sittpinnarna. Fönsterbrädan har annars varit en bra grej, här sitter de gärna och tittar ut, speciellt under den kallare årstiden.Nu har de också fått en egen utgång till utegården. Det tog någon dag innan de lärde sig att använda den, men nu traskar de flitigt ut och in som de vill.Utgången är som en upphöjd och vinklad tunnel. Vi tänkte att det skulle minska på draget eftersom den står öppen hela dagarna. Vi har ännu inte gjort någon lucka, utan har hittills bara täppt till öppningen med en skiva. På dagarna har vi haft på skivan som ett tak över tunneln.Utgången kommer ut till deras lilla "sittak" på utegården. De trivs bra på sin utesittpinne. Nu när det blivit varmare igen kan de nog sitta här till ganska sent på kvällen, innan de går in och sätter sig på sin riktiga sovpinne. Ett bra och skyddat ställe också vid regnväder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar