13 januari 2016

Några glimtar från köket...

Köket är det överlägset största rummet i vårt hus och såsom mycket annat här i huset så är det ännu inte riktigt färdigt byggt. Under våren då vi inte har något annat större projekt på gång, har vi som mål att ta ett rum i taget och göra allt riktigt klart. Men några små glimtar kan jag i alla fall bjuda på!

I köket skedde den största renoveringen under åren 2010-2012. Allt revs bort, endast stockväggar och mullbänkar fanns kvar. Under dessa år hade vi inrett en tillfällig kokvrå i det rum som sedan blev nedre våningens wc. Helt funktionsduglig kokvrå med diskmaskin och allt. Men nog var det skönt att få flytta till det riktiga köket sedan!


Såsom i resten av huset har vi också här kilsågade furuplankor från Dans Torrfurugolv (rekommenderar!). De är först vaxade med ett tunt lager valnötsfärgad vax och sedan har vi satt två varv hårdvaxolja ovanpå. Hade egentligen först tänkt mig att luta eller vitolja golven, men vi tänkte att den mörkare varianten kanske känns med gammaldags. Men det finns ju möjlighet att slipa om någon gång i framtiden om vi vill...

I köket var vi tvungna att ta ner pärlspontstaket, som vi hittade bakom spånskivor och takplattor, eftersom vi inte ville riva upp golvet på våningen ovanför för att dra el och ventilation samt för att ta bort den gamla isoleringen bestående av mossa. Pärlsponten tog vi vara på och använde till väggpanel istället. Den har mycket mer liv än nytillverkad panel, så det lönade nog sig fastän det krävde en del jobb.

Vi valde att lämna stockarna i taket synliga, även om vi då bara fick plats med 5 cm isolering. Mellan stockarna har vi satt upp spontade bräder i olika bredder, målade med Ottosons linoljefärg, som jag använt till det mesta i vårt hus.


I köket finns en av mina favorittapeter, som dock inte längre tillverkas. Vi valde radiatorer i en lite moderniserad gammaldags variant ur serien Purmo Deltaline. Köksskåpen består av standardstommar från Nixi-keittiöt, vilka Christian sedan täckt in med lister och täckskivor. Innanförliggande luckor och lådfronter har han tillverkat själv. En liten genväg till att få ett kök som ser platsbyggt ut och så är ju allting modernt och fräscht på insidan. Också här har jag målat med Ottosons linoljefärg. Nyansen består av uppljusad Ardbeg Green med en gnutta Herrgårdsgult i.

Diskbänken är ett kapitel för sig. Jag tyckte om utseendet på porslinshoar, men ville ha något mer stöttåligt och utan skarvar mellan ho och bänk. Det slutade med att jag designade den själv och skickade in ritningar och fick en specialgjord diskbänk i Corian. Själva botten i hoarna är gjord av rostfri plåt, men annars sitter allt i ett enda stycke. Har varit mycket nöjd med den och tycker fortfarande att den är såå fin! :-)

Kranen är en italiensk Webert-blandare i mässing.Tycker det är fint att sätta in lite gamla detaljer här och där. Här är en gammal kaffekvarn, som jag fått av svärmor.Här ser man från köket ut mot farstun och vardagsrummet. Moraklockan köpte vi för några år sedan på loppis. Den är tillverkad på 70-talet och håller tiden riktigt bra. Jag valde den för att den var vit, en sådan hade jag önskat mig. Nu funderar jag i alla fall på om jag borde måla om den - med vit färg igen, men med äggoljetempera istället. Nu är den målad med en ganska blank, lite gråaktig/smutsig vit nyans. Vet inte ännu hur jag i så fall gör med guldkanterna och om jag kanske skulle måla något slags blommönster i gult och grönt på...?Bordet är gjort av gamla golvplankor från ett av uthusen som tidigare stod på gården. Fint, men lite opraktiskt nog. Brödsmulor fastnar i springorna och man får se efter hur man ställer ner glaset så att det inte lutar för mycket! :-)  Vi har ibland funderat att man kunde ha en annan bordsskiva till vardags och så kunde man byta till den här t.ex. på julen.

Stolarna är köpta från en lokal antikhandlare. Hade nog tänkt mig någon lite grövre, målad variant från början, men de här passade så bra med vår golvfärg och en serie på 11 st likadana stolar i perfekt skick är det svårt att tacka nej till. Bara att torka av och ställa in!I vitrinskåpet har jag "finporslinet" och de underbara Hackman Memory-besticken, som vi precis hann köpa innan de slutade tillverkas.Jag hade för länge sedan lovat mig själv att när vi får ett nytt kök ska jag köpa ett helt dussin fina temuggar från Indiska. Jag fick vänta flera år, men när köket var klart kunde jag stolt bege mig iväg till stan - vilken tur att de då hade muggar precis i min stil. Jag använder dem flera gånger om dagen! :-)  Kannan är ett loppisfynd. 

Nu får ni hålla utkik i vår. Kanske kommer vi så långt att vi får hela köksinredningen klar, så att jag kan visa lite mer än bara en diskbänk. :-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar