2 januari 2016

Inredning av hönshuset

Jullovets projekt har varit att bygga ett eget rum åt hönsen i förrådet på gården. Idag fick de äntligen flytta in, egentligen en dag försent i och med att den riktiga kölden kom förra natten. Men vi har haft tur då hela december varit så varm att de klarat sig.

Före-bild:


Grunden vi utgick från var en del av ett förrådsrum klätt med omålade osb-skivor på väggar och tak samt betonggolv med vattenburen golvvärme, målat med Betolux, en blank alkydoljebaserad golvfärg. I den del som blir över kommer cyklar, gräsklippare, pulkor m.m. att förvaras. Vi har också dragit in vatten och avlopp, så att det blir lättare att fylla på vatten till hönsen och hålla rent.Vi reglade upp för väggarna. Väggen till vänster är 1800 mm och väggen till höger är 1200 mm. I mitten blir det en ca 900 mm bred dörr. Vi byggde också ett eget tak till hönsen. Ovanpå får man lite extra förvaring. I och med att det är ett varmt utrymme valde vi att placera deras rum vid ett fönster som vetter mot norr. Den extra värme som ett söderfönster ger behöver vi inte här. Det funkade också bäst med placering av utegården vid denna gavel.Här har väggskivorna kommit på plats och taket samt översta delen av väggarna är målade med Remontti Ässä, en halvmatt akrylatfärg som går att tvätta. Vi hade lite restfärg kvar från något tidigare projekt. Vi lämnade öppningar för fyra fönster. Dels så har man då överblick över hönsen utan att behöva gå in och dels så känns det inte så instängt.Vi hade först tänkt använda någon bättre skiva att sätta utanpå osb-skivorna, men jag fick en snilleblixt och föreslog att vi helt enkelt limmar upp en väggmatta för våtrum istället. Den blev ganska dyr, ca 300 euro till det lilla rummet, men skivor och färg skulle nog också ha kostat en del. Vi får ju se hur det fungerar med mattan i längden, men teoretiskt borde den vara lätt att hålla ren i alla fall och man behöver inte hålla på och måla om hela tiden.Två värpreden kapade Christian till av en vattenfast 20 mm tjock filmfanérskiva som vi tidigare använt som form då vi göt en bänkskiva till köket. Måttet på golvytan i varje rede blev 420 x 320 mm. Taket sitter löst och går att lyfta av. I framkanten skruvade han fast en pinne så att de har lättare att ta sig in. Värpredena sitter ca 30-40 cm upp från golvet. Skulle vi ha mindre hönor, kunde man kanske dela in värpredet i tre rum, men våra stora Sussex-hönor behöver nog ha så här mycket utrymme.Sittpinnarna placerade vi längs med hela bortre väggen. Först snickrade Christian ihop tre bärande konsoler av hyvlad björk, vilka jag sedan målade med en halvblank alkydoljefärg (Teho Ikkunamaali, som vi hade liggandes i skåpen...). Under sittpinnarna finns ett galler fastnitat och under den en bajsbräda av melamin. Ifall de börjar kila in sig och sitta på bajsbrädan får vi hitta på någon ny lösning med galler för öppningen, men vi provar nu så här.


Här är lite steg-för-stegbilder på foderautomaten som Christian byggde med inspiration från diverse foderautomater jag hittat på nätet. Vi hade ingen ritning som vi följde, utan improviserade oss fram vartefter ("siiand arbeit" brukar Christian kalla det).  :-)
Materialen är en kombination av trä, osb-skivor, melaminskivor och tunn björkfanér, enligt "man tager vad man haver"-principen.

Automaten är inbyggd i väggen och tanken är ju att man fyller på från utsidan och så rinner det ut i rännan på insidan av hönshuset, förhoppningsvis utan att rinna över kanten. Här ryms så mycket foder att det nog räcker ett par veckor.

Vattenautomater har vi sedan tidigare, men har inte hunnit installera dem ännu.Här en överblick av slutresultatet så här långt. Vi återanvände gamla glas till inomhusfönstren. Christian skar till dem till rätt storlek. I dörren ska också sättas glas. I taket framför utefönstret är en ventil monterad. Den leder ut genom ett rör i gavelväggen. Om det behövs kan vi sätta in fler ventiler senare.Värpredena placerades på det mörkaste stället.

Vi ska se nu om vår tanke med att hönsen ska hoppa upp till fönsterbrädan, 850 mm hög, och sedan gå uppför brädan till sittpinnarna fungerar, men vi tror att det ska gå. Tuppen blev i alla fall eld och lågor och rusade upp till den nya sittpinnen efter att han fått lite hjälp upp på fönsterbrädan.I hörnet bredvid foderautomaten kommer vi senare att bygga en egen utgång till utegården. Men vi väntar nog tills det blir lite varmare igen.En förvånad Rosa, som blivit upplyft på fönsterbrädan. Här blir nog en bra plats för dem att sitta och titta ut! :-)


4 kommentarer:

 1. Vilket fint och lyxit hönshus de fått! 😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, det är nog bäst för hönsen att de håller det snyggt och städat där inne nu! :-)

   Radera
 2. Jisses va snyggt, och så många fiffiga detaljer.
  Nu ska det även snickras här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :)

   Vi är riktigt nöjda hittills med lösningarna. Vi tog dock just bort nätet ovanför bajsbrädan. Putsnätet hade för små hål, så bajset föll inte igenom utan fastnade i nätet. Rekommenderar alltså ett nät med större maskor där. Nu har vi varit helt utan nät och eftersom hönsen lärt sig att man inte kan/ska gå på bajsbrädan så har de faktiskt inte gjort det nu heller.

   Sedan fick vi också sätta in en stege som leder från golvet upp till fönsterbrädan.

   Ska försöka få till ett nytt inlägg med lite uppdateringar. :)

   Radera