8 december 2015

Trädgården

Ja, egentligen är det väl inte riktigt läge för ett trädgårdsinlägg den här årstiden, men jag har just varit på en trädgårdsplaneringskurs och är därför lite inspirerad. :-)

Som jag tidigare berättat så tycker jag väldigt mycket om ritningar och nu har jag då också gjort en ritning över vår trädgård. Vissa områden är ännu inte färdiga, så därför finns det en del tomma platser.


Höjdkurvorna ritade jag faktiskt inte ut här nu, men tomten ligger på en backe och därför har vi ganska stora höjdskillnader på gården. Längst till vänster är höjden ca 19 meter över havet och längst till höger ca 13 meter. Vi har dock låtit jämna upp en del av gården, ungefär 70 lastbilslass med material har körts bort...

Vår tomt är 1 430 m² - inte så jättestor med andra ord, men den räcker nog till för oss. För att göra den mer lättskött har vi försökt strukturera upp gården i olika områden med tydliga avgränsningar. Vi har också försökt undvika gräsmattor där de inte behövs. Stenar har vi gott om, så stenmurar finns det många av, både gamla och nya. Jag tycker om när det bildas rumskänsla och att det kan få finnas många olika rum i en trädgård. Det gör också att en liten trädgård känns större, speciellt om man inte har överblick över alla rum samtidigt.


Framför huset har vi planterat ett äppelträd (Transparente Blanche), till höger ser man en bit av "ön", där det också finns ett äppelträd (Pirja) och längre bort ser man sandlådan och mitt sommarprojekt lekstugan (som jag kan visa mer av en annan gång).
Vid ena husgaveln har vi en liten köksträdgård med några planteringslådor byggda av hyvlade plankor. På ena sidan har vi fäst två höstörar med ett nät emellan, där ärterna får klättra. Med på bild är yngsta barnet.
I garageknuten har vi byggt en pergola av naturstockar där en vinranka klättrar. Framför den en rabatt med romantiska ljusrosa pioner, liljor, nävor och smultron.

Prydnadsbrunnar är så fina tycker jag, speciellt de som ser mer gammaldags ut. Denna byggde vi till minne av att det tidigare funnits en gammal brunn ungefär på samma plats. Den hade aldrig haft något vatten i sig (vilken otur för dem som grävde) så vi valde att fylla igen den, även om den nog var fin med sina 6 meter djupa väggar av radad natursten.

På ön har vi förutom ett äppelträd också två enar samt silverarv, mossflox och mattnäva. Alla tre är väldigt bra marktäckare som håller ogräset nästan helt borta. Praktiskt! :-)
Silverarven ska man dock se upp med, för den revar av sig enormt och får man den i gräsmattan kan den vara svår att få bort. Men fin är den när den blommar med mängder av vita lysande små blommor.

Bredvid eken, trädgårdens enda riktiga träd, anlade jag i somras en plantering med marktäckande rosor (the Fairy). Har aldrig vågat mig på rosor tidigare då jag inte har speciellt gröna fingrar, men nu ska jag göra ett försök. Det verkar vara en bra sort för den blommade rikligt redan första året från juli till november!

Här finns också ett krikonträd (krikon är som små plommon) och ett par krusbärsbuskar, som vi flyttat från andra ställen på gården. Under rosorna har jag täckbark (som hönsen gillar att sprätta i...).

Här under eken ska vi göra en skuggig sittplats med lite blommande buskar intill. Förslag mottages gärna! :-)   I eken klättrar en klätterhortensia. Den tar ungefär fem år på sig att rota sig ordentligt, men sedan sätter den fart. Eken planterade Christians pappa i femtonårsåldern, så den är ett fint minne som vi är rädda om.2 kommentarer:

 1. 70 lass är ganska supermyki! Finns det annars nån "Follow" funktion man kunde använda för att få mail då du lägger upp ett nytt inlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag förstår inte heller hur vi kan ha kört bort så mycket!
   Kolla i högra spalten, där finns en följ-funktion. Har inte testat, men den borde väl funka. :)

   Radera