6 december 2015

Julpyssel av naturmaterial


Idag har vi kommit ihåg Finlands självständighetsdag genom att tända två ljus i fönstret och sätta fram Finlands flagga, som äldsta sonen gjort i slöjden. Jag tycker att det är en fin tradition med de två ljusen och försöker komma ihåg att tända dem varje år. Hur gör ni?


För någon vecka sedan var jag med och ordnade en julpysselkväll på barnens dagis. Det var en trevlig kväll med ca 100 ivriga pysslare! Vi gjorde bland annat dessa pyssel av enkla material: en gran av tidningspapper och änglar av kottar.


Instruktioner till kottängeln hittade vi här. Man kan börja med att rita ögon på en flörtkula, denna har en diameter på 25 mm. Sedan klipper man några ca 10-15 cm långa bitar av garn (jag råkade ha en "hårig" version hemma), knyter ihop dem på mitten med en tråd och limmar fast på flörtkulan. Det funkar bra med Erikeeper om man trycker en stund. Sedan limmar man fast flörtkulan på kotten. Till vingar använde vi vitt silkespapper. Man klipper en ca 5x10 cm stor bit, knyter ihop på mitten med en tråd och limmar fast på kotten.

Skulle kunna vara fint att göra många och hänga i julgranen.


Till granen behöver man en träplatta, vi tog en liten tall från gården och sågade 1-2 cm tjocka bitar. I mitten förborrade jag hål och sedan satte jag lite lim på ändan av en grillpinne och stack ner. Man kan korta av grillpinnen lite om man vill. Sedan är det bara att börja riva tidningspapper och trä på stickan. Man kan göra antingen runda eller fyrkantiga bitar. Först större och sedan mindre och mindre. Beroende på hur långt tålamod man har blir granen antingen gles eller tät. :-)  Slutligen klipper man ut två stjärnor och limmar mot varandra med stickans topp emellan.

2 kommentarer:

 1. Flörtkula, haha vilket namn, den blev säkert mobbad i skolan :) På självständighetsdagen äter jag så mycket fazers blå jag bara orkar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu gjorde du så jag måste googla att jag skrivit rätt! :-)
   Fazers blå låter som en bra tradition!

   Radera