17 december 2015

Ernsts julchutney




Vill du ha något nytt på julbordet i år, så är denna ett måste! Jag gjorde min första chutney ifjol och blev stormförtjust - mycket god att äta tillsammans med julskinkan! Och väldigt julig dessutom.



Receptet hittade jag här.

  • 6 medelstora Ingrid Marie-äpplen (kan nog vara vilken sort som helst)
  • 1 gul lök, finhackad (jag brukar riva)
  • 2 klyftor vitlök, finhackade eller pressade
  • 1,2 dl russin eller korinter
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk kanel
  • 2 små lagerblad
  • 1 dl vit balsamico (jag använde ½ dl vitvinsvinäger, vågade inte sätta så mycket)
  • 3 dl råsocker (jag använde helt vanligt socker)
  • 2 tsk curry
  • 1 msk riven ingefära (jag använde 2 tsk malen ingefära)
  • 1 nypa salt




Skala, skär ur kärnhus och hacka upp äpplena i små bitar.

Stek lök och vitlök lätt.

Blanda ner äpplena och koka lätt tillsammans med russin och ca 2 dl vatten. (Jag lät det koka ganska länge för jag ville ha mjuka äppelbitar.)

Blanda i socker, balsamico, lagerblad, ingefära, kanel och curry. Avsluta med en nypa salt.




En sats blev ungefär en liter färdig chutney, allting rymdes inte riktigt i min burk. En halv sats skulle nog räcka ganska långt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar