7 november 2015

Hur vi planerade tillbyggnaden

Att planera och rita hus är något jag verkligen gillar. Jag började med mina första ritningar redan i 11-års åldern då mina föräldrar planerade sitt hus och jag satt nog en hel sommar och bläddrade i huskataloger då.

Jag och äldsta sonen planerar 2008

Länge drömde jag om att bli arkitekt och det var nog egentligen först sista året i gymnasiet som planerna ändrades. Det skulle ju förstås ha varit roligt att få planera sitt eget hus helt från början, men nu fick jag åtminstone rita en tillbyggnad.Det som vi utgick från när vi planerade tillbyggnaden på vårt gamla stockhus, var att fasaden skulle bli symmetrisk och att fönsterplaceringen skulle vara likadan på tillbyggnaden som på gamla delen. Efter det fick vi försöka placera rummen så att de passade in med fönstrena.

Vi köpte gamla kilstenar till grund för tillbyggnaden så att den skulle passa in med den gamla delen. Eftersom vi också bytte ut fasadbräderna, de flesta fönstrena samt lade nytt plåttak på hela byggnaden, så ser man faktiskt inte idag någon skillnad på vad som är nytt och vad som är gammalt.På första våningen har vi farstu, stort kök och litet vardagsrum i den gamla delen. I nya delen placerade vi våtutrymmena, ett arbetsrum och en ny trappa upp till vinden. Skild wc ska det vara om man frågar mig, tycker det är sliskigt att stå och duscha precis bredvid en wc-stol (men så är jag ju lite känslig med sånt). :)

Ett omklädningsrum med egen utgång så man kan gå ut och lufta sig efter bastandet tycker jag också är en bra lösning. Och dubbeldusch!


På andra våningen har vi just nu fyra sovrum, ett allrum, wc och tvättstuga. Sovrummen i vänstra gaveln hade vi först som ett enda stort lekrum, vilket var praktiskt då barnen var mindre. Nu har vi delat av så att alla tre har varsitt rum. Men mellanväggen går att ta bort sedan liksom också väggen mot trappan, så att det blir ett stort öppet utrymme om man vill.

Att ha tvättstugan på samma våning som sovrummen är väldigt praktiskt. Enda nackdelen är väl att vårt sovrum oftast är full med torkställningar... Just nu har vi tvättmaskinen i lilla wc:n, men den ska nog i något skede flyttas tillbaka till tvättstugan.

Lite extra lyx är kaminen i vårt sovrum, där man kan myselda på kvällarna. Det är dock ett bra tag sedan vi faktiskt kunnat använda den, för vårt rum är fullt med lådor som väntar på att komma ut i uteförrådet som vi bygger.

På långsidan i vårt sovrum hittade vi ett litet fönster då vi renoverade 2005-2006. Det hade varit intäckt både från utsidan och insidan förut. Vi lade då svart plast på insidan och skivade igen öppningen för att få en hel vägg att möblera mot. Det var ju bra att vi tänkte så långt då, för nu hade vi möjlighet att lämna fönstret synligt från utsidan för att få en symmetrisk fasad. Att man inte ser in genom fönstret är faktiskt ingenting man tänker på när man går förbi.

Vi har ganska många och ganska små rum. Totalt 7 R+K+B på bara 144 m² (egentligen ännu mindre yta, för takhöjden är under 1,60 på vissa ställen). Men jag tycker nog att det är riktigt lagom för oss.Här är tillbyggnaden på väg upp. I förgrunden ser man pannrummet uppmurat av lecablock. Man ser också att vårt sovrumsfönster är täckt av panel.


Och här är hela tillbyggnaden uppspantrad och den gamla fasaden riven. Här har sovrumsfönstret kommit fram. Man skulle kanske inte tro det när man tittar på den här bilden, men vi kunde faktiskt bo kvar i huset under hela byggtiden. Vi flyttade runt i olika delar vartefter de blev klara och till sist tog vi itu med en rejäl renovering av nedre våningen i gamla delen.

Alla bilder i detta inlägg är från 2008. Roligt att titta tillbaka och minnas, det börjar vara ett tag sedan..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar