1 november 2015

Äggoljetempera - en ny favorit!

Jag fick för ett tag sedan en samling burkar med olika färgpigment och tänkte att jag nu ska testa att blanda egen äggoljetempera eftersom jag varit lite nyfiken på den färgen. En gammal färdigt skrapad trästol fick agera som försöksobjekt.


Det finns en del lite olika recept när man letar, men jag använde mig av följande:

1 del ägg (både gulan och vitan)
1 del linolja
1 del vatten 
1 del pigment (mängden kan variera beroende på pigment)


Eftersom stolen var tänkt att placeras i vår farstu, försökte jag blanda till en gråblå färg som passar med de övriga färgerna vi har där. Jag blandade zinkvitt, oxidsvart och ultramarinblått och blev faktiskt riktigt nöjd med nyansen.

Färgen var härlig att måla med, den kändes så naturlig, och var yttorr på bara någon timme! Det tar dock några veckor innan ägget i färgen hårdnat helt, men efter det ska det vara en riktigt tålig färg. Då den torkat helt kan man också polera upp ytan med t.ex. en borste för att få en äggskalsliknande glans och en mer slittålig yta.


Man kan måla med äggoljetempera på de flesta underlag och bäst av allt (förutom att den är fin förstås) är ju att den är en billig och miljövänlig färg som inte innehåller några konstigheter. Eftersom vi har höns och har tillgång till egna ägg känns det ju dessutom extra bra! Detta är nog något jag måste testa flera gånger!

Har någon av er erfarenhet av äggoljetempera?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar