14 oktober 2015

Matkällaren fylld!


När vi renoverade vårt kök så passade vi samtidigt på att fixa matkällaren, dit man kommer genom en lucka i golvet. Tidigare var den bara en grop i marken. Christian murade upp ordentliga väggar med lecablock och rappade dem. På golvet lade vi först dränerande grus och sedan återanvända tegelstenar. Ställbara ventiler åt tre håll installerades också.


Att ha tillgång till en matkällare är nog en lyx. Nuförtiden fryser jag knappt in någon saft alls, utan förvarar det mesta i källaren. På julen är den extra bra att ha, då man har mycket mat och stora uppläggningsfat som behöver förvaras svalt. Kalastårtor och stora soppkastruller är det också bara att sätta ner i källaren istället för att försöka tränga in dem i kylskåpet.


Jag är ingen stor bärplockare, men har i år lyckats göra ca 30 liter råsaft av vinbär och rabarber, flera burkar vinbärsgelé och några burkar lingonsylt. Det är jag nöjd med och det borde räcka ett år framåt. Sedan har vi också egenodlad potatis i överflöd (fick låna odlingsmark av svärmor) och lite morötter.

Burkarna köpte vi från IKEA i somras, blev så glad över att de äntligen börjat tillverka också mindre storlekar (tror de är 0,3 och 0,4 dl), men nu verkar de inte finnas på deras hemsida längre. Någon som vet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar